Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi Açıldı

Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi Açıldı

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Ankara Etimesgut Belediyesi katkıları ile yapılan “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Lefkoşa Mücahitler Sitesi’nde düzenlenen halka açık açılış törenine katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis Başkanı Zorlu Töre, TBMM Temsilcisi Bekir Bozdağ, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, TSK Temsilcisi Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Ankara Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, konuk heyetler, muharip dernek temsilcileri ve vatandaşların katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmasında müzenin Okul çağındaki tüm çocuklara eğitim yuvası olacağını belirtti.

Ataoğlu’nun konuşması şöyle;

“Bugün, Genç Cumhuriyetimizin 40’ıncı yılı...

Cumhuriyetimiz’in 40’ıncı yılında, başta Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş, Toplum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve Cumhuriyetin temelini oluşturan aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı, minnet ve şükranla eğiliyorum... Ruhları şad, Cumhuriyetimiz sonsuz olsun...

Bu tarihi günde, Cumhuriyetin temellerini oluşturan, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda verdiği varoluş mücadelesinin, çağdaş bir biçimde anlatıldığı Kıbrıs Türk Tarih ve Milli Mücadele Müzesi’nin açılışını da yapmanın, heyecan ve mutluluğunu da bir arada yaşıyoruz. 

Cumhuriyeti emanet edeceğimiz gelecek nesillerin, atalarının dedelerinin verdikleri mücadeleyi doğru şekilde öğrenerek, geleceğe daha emin adımlarla yürümelerine vesile olacak bu müze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Milli mücadele tarihini yansıtmasının yanında, bilim ve sanat alanında da varolduğunun en net ifadesi olacaktır.

Geleneksel ve modern müzecilik teknikleri ile kurgulanan müze,  eğitim ve bilim açısından rehberlik ederek, tüm okul çağındaki çocuklarımızın eğitim yuvası olma özelliğini de taşıyacaktır.

Kıbrıs tarihinin kronolojik bilgi ve belgelerini de bünyesinde barındıracak olan müzemiz aynı zamanda, KKTC’nin çağdaş müzecilik anlayışına attığı en büyük adımların başında geliyor...

Bu vesile ile bu değerli bilim, sanat ve tarih hazinesinin ülkemize, özellikle de gelecek kuşaklara kazandırılmasında büyük katkılar sağlayan başta KKTC Cumhurbaşkanlığı’na, Etimesgut Belediye Başkanı Sn. Enver Demirel’e, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelecek nesilleri adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesinin bayrağını taşıyacak Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 40’ncı kuruluş yılında büyük bir armağandır.

Müze’nin KKTC’ne hayırlı olmasını temenni eder, bir kez daha KKTC’nin 40’ncı yılında, Aziz şehitlerimizi minnet, saygı ve rahmetle anıyorum... Ruhları şad olsun”

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi’nin açılışına ve müzenin gezilmesine geçildi.

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 16, 2023,
Haber Kategorisi: Haber,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Eylül 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba, Prof. Dr. Coşkun Özgünel'in Vefatı Dolayısıyla Mesaj Yayınladı

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba, Prof. Dr. Coşkun Özgünel'in Vefatı Dolayısıyla Mesaj Yayınladı

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba, ülkemizde Salamis Kazılarının Başkanlığını yapmış Prof. Dr. Coşkun Özgünel’in vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.

Devamını oku
30311
23
KIBRIS’TA BİR İLK; “YERİNDE SERGİLEME” ÖZELLİĞİNE SAHİP MÜZE HAYATA GEÇİYOR…

KIBRIS’TA BİR İLK; “YERİNDE SERGİLEME” ÖZELLİĞİNE SAHİP MÜZE HAYATA GEÇİYOR…

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Mezarlarında yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserler ile bölgeye yapılması düşünülen ve KKTC’nin ilk yerinde sergileme özelliğine sahip olacak olan müze ile ilgili bilgi almak üzere, Kaleburnu kazı alanına ziyarette bulundu.  

Devamını oku
45678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456